HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Vattenreningstabletter bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 BioCool Vattenreningstabletter
Bäst-i-test 2023

Vattenreningstabletter bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. BioCool Vattenreningstabletter

BioCool Vattenreningstabletter
 • Bäst-i-test 2023
 • 1 tablett ger 5 liter rent vatten
 • 1 ask räcker till 1250 liter vatten
 • Håller vattnet rent i 3 månader
 • Utmärkt för vattendunk eller vattentank
 • Tillsätter syre för bättre smak
 

2. Vattenreningstabletter Oasis - renar 50 liter

Vattenreningstabletter Oasis - renar 50 liter
 • Renar från bakterier, virus och protozoer
 • Verkar i 30 minuter
 • Certifierade enligt NFS-standard
 • 50 st tabletter i varje paket
 • Hållbarhet på 3-5 år
 

3. Katadyn Micropur

Katadyn Micropur
 • 70 st i varje paket
 • Klorbaserad tablett
 • Skyddar mot sjukdomar från vattenburna smittor
 • Utmärkt för dricksvatten
 • 4 års hållbarhet
 • Renar vattnet på 30 minuter
Innehåll [ visa ]

Vattenreningstabletter

Vattenreningstabletter används för att förstöra bakterier i ditt dricksvatten. Det är nämligen så att mycket vatten innehåller bakterier som inte sällan leder till sjukdomar. De används vanligtvis av friluftsmänniskor som när de är ute och vandrar behöver dricka vatten från t.ex. sjövatten, och följaktligen rena det. Men många använder även vattenreningstabletter i sina vattendunkar för att se till att vattnet hålls rent än längre tid.

I denna artikel kommer vi gå igenom vilka tabletter som är bäst genom att ranka dem i en bäst-i-test-lista. Därtill kommer vi informera dig om allt du behöver tänka på innan ditt köp som exempelvis hållbarheten.

vattenreningstabletter bäst i test

Vattenreningstabletter – Köpguide – Detta ska du tänka på innan köpet

Innan du köper vattenreningstabletter finns det några saker du ska hålla extra koll på. Först och främst måste du kontrollera hållbarheten så tabletterna håller så länge som möjligt. Därtill eliminerar varje typ av tablett olika typer av kemikalier, så det gäller att välja en som får bort så mycket som möjligt. Nedan har vi listat allt du behöver veta innan ditt köp.

Hållbarhet

vattenreningstabletter hållbarhet

Den första faktorn du måste ha i åtanke är hållbarheten. Detta för att du ska välja tabletter som håller så länge som möjligt. Ju längre tid tabletterna håller desto fler vattenreningar kan du göra innan bäst före-datumet har gått ut, och desto mer sällan behöver du köpa nya.

Det är viktigt att tänka på hållbarheten för tabletterna eftersom de ofta är dyra. Om du väljer tabletter med låg hållbarhet kommer de vara billigare, men du kommer som sagt behöva köpa nya ganska snabbt.

Vanligtvis är hållbarheten cirka 4 år, åtminstone för de bästa vattenreningstabletterna. Men de sämre varianterna har en avsevärt kortare hållbarhetstid.

Hur länge vattnet hålls rent

Förutom hållbarheten på själva tabletterna måste du kontrollera hur lång tid vattnet hålls rent efter en tablett upplösts. De bästa tabletterna, BioCool, håller vattnet rent i cirka 3 månader. Detta innebär att du måste hålla koll på när du använt en tablett så du vet när du behöver stoppa i en ny tablett i vattenbehållaren. Detta är särskilt viktigt för dig som ägnar dig åt prepping och har staplade plastdunkar av vatten vars innehåller behövs hållas rent under längre perioder.

Antal tabletter i varje paket

Det är viktigt att välja ett paket vattenreningstabletter som innehåller så många tabletter som möjligt. Detta för att du inte ska behöva köpa nya tabletter allt för ofta.

Oftast innehåller paketen mellan 10 och 20 tabletter, men det finns vissa paket som innehåller upp till 50 tabletter.

Det är särskilt viktigt att titta närmare på hållbarheten innan du väljer ett större paket. Annars riskerar du att spendera mycket pengar på en produkt som du kanske inte hinner använda.

Tips: Behöver du dela tabletterna kan du använda en tablettdelare.

Vilka kemikalier de eliminerar

En ofta förbisedd faktor är vilka kemikalier som vattenreningstabletterna faktiskt eliminerar. Detta är viktigt då olika tabletter eliminerar olika kemikalier. Till exempel så ären tablett som är avsedd för att rena sjövatten inte lika effektiv som för dricksvatten, och vice versa.

De flesta tabletter eliminerar 99% av alla skadliga kemikalier. Dock finns det särskilda tabletter som fokuserar på att ta bort klor. Således måste du veta vilka kemikalier som behövs elimineras från vattnet du ämnar dricka. Eftersom detta skiljer sig från sjövatten till flodvatten och kranvatten måste du ha kännedom om detta.

Fördelar med vattenreningstabletter

 • Enkla att använda: För det första är de enkla att använda, du behöver bara lägga i en tablett i vattendunken eller vattenflaskan och vänta tills den har gjort sitt jobb. Detta gör att de är mycket smidigare och mindre tidskrävande jämfört med andra vattenreningsmetoder.
 • Hög effektivitet: För det andra är vattenreningstabletterna mycket effektiva på att ta bort bakterier från vattnet. Detta är viktigt för att förhindra sjukdomar som kan uppstå vid intag av vatten med skadliga bakterier.
 • Låga kostnader: Den tredje fördelen är att de mycket billigare jämfört med andra vattenreningsmetoder. Detta gör att de är ett bra alternativ för de som inte vill spendera mycket pengar på vattenfilter och annat. Även de bästa vattenreningstabletterna är billiga och kostar i regel under 200 kronor per paket.
 • Fungerar i vattenbehållare gjorda av både metall och plast: Det finns vattenreningsprodukter som inte fungerar i vissa vattenbehållare som är gjorda av metall eller plast. Men vattenreningstabletterna har ingen sådan begränsning och fungerar i vattenbehållare som helst. Detta är en enorm fördel som inte bör underskattas.
 • Utmärkt för husbil, husvagn och båt: Om du vistas mycket i husbil, husvagn eller båt kommer dessa tabletter att underlätta ditt liv. På så vis kommer du alltid vara garanterad att dricka rent, fräscht och uppfriskande vatten!

Nackdelar med vattenreningstabletter

 • Kort hållbarhet: En av de stora nackdelarna är att vissa vattenreningstabletter har en väldigt kort hållbarhetstid. Det finns vattenreningsprodukter som kan användas i flera år, men som sagt – vissa tabletters bäst före-datum går ut fortare än kvickt. Men om du köper de bästa tabletterna kommer de i regel hålla mellan 2-4 år vilket är väldigt bra.
 • Inkompatibilitet med vissa vattenflaskor: En annan nackdel är att vattenreningstabletterna inte alltid passar i många vattenflaskor. Detta beror på att tabletterna helt enkelt är för stora för att komma ner i flaskan. Givetvis är detta inte ett problem när det kommer till att placera en tablett i en vattendunk, men för vattenflaskor borde du kontrollera storleken på varje tablett först.

Var köper man vattenreningstabletter?

Vattenreningstabletter kan köpas på många ställen, inklusive friluftsbutiker, sportaffärer och online. De flesta vattenreningsprodukter är billiga och kostar i regel under 200 kronor per paket.

var köper man vattenreningstabletter

Vilka vattenreningstabletter är bäst?

De bästa vattenreningstabletterna 2023 är BioCool. Dessa vattenreningstabletter innehåller 12 tabletter och är avsedda för vandring, expeditioner och andra aktiviteter där vattenrening krävs. BioCool vattenreningstabletter är effektiva vid rening av vatten från bakterier och föroreningar, samtidigt som de bevarar vattnets naturliga mineraler.

Vad innehåller vattenreningstabletter?

Vattenreningstabletter innehåller i regel två viktiga ingredienser, nämligen natriumperkabonat och natriumkarbonat.. Klor är viktigt för att döda bakterier i vattnet, medan jod förhindrar att vattnet blir smittat av bakterier. Många vattenreningstabletter innehåller även andra ingredienser som t.ex. alkohol, salt och färgämnen.

Så använder du vattenreningstabletter – steg för steg

Dessa tabletter är väldigt enkla att använda, och reningsprocessen tar i regel bara några minuter. Följ bara dessa steg för att rena vattnet med vattenreningstabletter:

 1. Placera i tabletten i vattenflaskan eller vattendunken.
 2. Låt tabletten verka stå och vila i ca 30 minuter så att tabletterna har tid att göra sitt jobb.
 3. Drick sedan vattnet som du nu vet är rent och fritt från bakterier och mikroorganimer.

Det är viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen av vattenreningstabletten, eftersom vattnet inte alltid är rengjort på 30 minuter. I vissa fall kan det ta upp till 4 timmar för vattenreningstabletterna att göra sitt jobb, och därför är det viktigt att du läser anvisningarna noggrant.

Alternativ till vattenreningstabletter

Det finns flera alternativ till vattenreningstabletter som du kan använda för att rena vattnet. De vanligaste alternativen är vattenfilter och vattenreningsmedel:

 • Vattenfilter: Vattenfilter används för att få vattnet att se fräschare och rent ut, samtidigt som det eliminerar eventuella bakterier. Vattenfilter är väldigt effektiva vid rening av vatten, men de har en väldigt kort livslängd och måste ofta bytas ut.
 • Vattenreningsmedel: Vattenreningsmedel är också väldigt effektiva vid rening av vatten från bakterier och andra föroreningar. De finns i olika former, t.ex. vätska, gel eller pulver. Vattenreningsmedel är ofta väldigt billiga och har en väldigt lång livslängd.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är vattenreningstabletter ett väldigt effektivt sätt att rena vatten från bakterier och andra föroreningar. Dessa tabletter är väldigt enkla att använda, och du kan enkelt köpa dem på nätet eller i friluftsbutiker.

Tabletterna är väldigt användarvänliga, och allt du behöver göra är att placera en tablett i vattenbehållaren, vänta ca 30 minuter och sedan dricka vattnet. Tabletterna är inte bara effektiva vid rening av vatten från bakterier, utan de bevarar även vattnets naturliga mineraler.

De bästa vattenreningstabletterna 2023 är BioCool, som innehåller 12 tabletter och är avsedda för vandring, expeditioner och andra aktiviteter där vattenrening krävs. De kostar endast 180 kronor och är ytterst effektiva.

Om du är ute efter ett alternativ till vattenreningstabletter, kan du prova vattenfilter eller vattenreningsmedel. Vattenfilter är väldigt effektiva vid rening av vatten, men de har en väldigt kort livslängd och måste ofta bytas ut. Vattenreningsmedel är inte bara effektiva vid rening av vatten från bakterier, utan de är också väldigt billiga och har en väldigt lång livslängd.

Glöm inte bort att somliga tabletter är inkompatibla med vattenflaskor då tabletterna är för stora.


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.