HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Vattendunk bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Vattendunk 10 liter
Bäst-i-test 2024

Vattendunk bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Vattendunk 10 liter

Vattendunk 10 liter
 • Hopfällbar, tar liten plats
 • Rymmer 10 liter vatten
 • Livsmedelsgodkänd plast
 • Tappkran
 • Mått: 30 cm x 20 cm x 25 cm
 • Mått hopfälld: 20 cm x 25 cm x 6 cm
 

2. Hopfällbar vattendunk med kran

Hopfällbar vattendunk med kran
 • Rymmer 15 liter
 • Tappkran
 • Kompakt
 • Färg: Transparent
 • Mått, hopfälld: ca. 30 x 26 x 3 cm
 

3. Vattendunk 10 liter med kran

Vattendunk 10 liter med kran
 • Vikbar
 • Rymmer 10 liter
 • Integrerat handtag
 • Material: Polyetylen, Polypropylen & Silikon
 • Storlek: ca 20,3 x 20,3 x 6,35 cm
Innehåll [ visa ]

Vattendunk

Att köpa en vattendunk har blivit riktigt populärt på senaste tiden. De är extremt smidiga eftersom det finns modeller med kran/tappkran så det är lätt att hälla upp. Dessutom finns det numera hopfällbara, vikbara och till och med uppblåsbara varianter. Dock måste du kontrollera att det är en livsmedelsgodkänd vattendunk som är godkänd för dricksvatten, samt BPA-fri.

I denna artikel kommer vi lista de bästa vattendunkarna för olika syften. Därtill har vi skrivit en köpguide som kommer hjälpa dig i ditt val. Häng med!

vattendunk bäst i test

Vattendunk – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köpet

Innan du köper en vattendunk är det viktigt att du funderar på vad du ska använda den till. Om dunken bara ska användas för att spara vatten för prepping, är det inte nödvändigt med en kran/tappkran. Men har du för avsikt att använda den i husvagnen eller på campingen så är det smart med en kran.

Eftersom det finns så mycket att tänka på innan köpet har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du ska ha i åtanke.

Vattendunk med kran

vattendunk med kran

Den första faktorn, och således den viktigaste, i ditt val av vattendunk är huruvida den ska vara utrustad med en kran eller inte. Detta beror helt och hållet på vad du ska använda den till.

Om dunken bara är avsedd att förvara vatten i under långa perioder, så är det inte nödvändigt med en kran. Dock är det viktigt att välja en vattendunk som är lätt att fylla och tömma – gärna någon med en handtag eller rem så du kan bära den utan problem.

Vill du dock använda den för dricksvatten som du kommer använda dagligen så måste du köpa en vattendunk med kran. Och då är det en så kallad avtappningskran som gäller. Dessutom ska kranen vara vridbar så det är enkelt att starta och stoppa vattenflödet.

Hopfällbar / Vikbar

vattendunk hopfällbar

En hopfällbar vattendunk är superbra eftersom den upptar mindre plats när den inte används. Dock ska du kontrollera att det är en kvalitativ dunk med slittåligt material eftersom det annars kommer uppstå hål efter du vikit den flera gånger. Detta är något som skett för många personer enligt recensionerna på nätet.

En vikbar vattendunk passar också bra för att medtaga vatten på vandringar eller till fjällturer och husvagnen.

Uppblåsbar

En uppblåsbar vattendunk är väldigt praktisk för vandringar och fjällturer eftersom den tar liten plats när den inte används. Dessutom väger de väldigt lite. Dock ska du som sagt välja en dunk av bra kvalité om den ska vara uppblåsbar/hopfällbar eftersom de är utsatta för stora påfrestningar varje gång de fylls och töms på vatten.

Livsmedelsgodkänd

livsmedelsgodkänd vattendunk

Nåt som du absolut inte får bortse från när du köper en vattendunk är att den måste vara livsmedelsgodkänd. Detta innebär att vattnet som förvaras i dunken inte får bli smittat av några skadliga bakterier från dunkens material.

Som du kanske vet har plast en benägenhet att sönderfalla ganska snabbt. Detta får följden att små plastpartiklar lossnar från insidan av dunken och blandas med vattnet – samma vatten som du sedan ska dricka eller använda för matlagning. Får du i dig stora mängder av plast kan det vara väldigt farligt. Därför är detta en ytterst viktig aspekt.

Således måste du välja en BPA-fri vattendunk, d.v.s. en dunk vars material är tillverkat utan industrikemikalier som Bisfenol-A. Givetvis kostar dessa dunkar mer än de som inte är livsmedelsgodkända. Men det är helt enkelt pengar du måste betala för att hålla dig frisk.

Volym – 5, 10, 20, 25, 40 eller 50 liter

En viktig del när det kommer till vattendunkar är volymen. Alltså hur stor dunken är. De flesta dunkar har en volym på 5 – 50 liter, och då är det viktigt att välja rätt volym för just ditt behov.

Dunkar på 5 liter är de minsta och mest kompakta varianter och passar följaktligen bäst för vandringar och fjällturer. Glöm inte att säkerställa att de är utrustade med ett bärhandtag.

Dunkar på 10 – 20 liter är passar de flesta människor som har för avsikt att använda en dunk per dag, eller en dunk som räcker i två dagar. Det är nämligen så att de flesta familjer använder mellan 10-20 liter för dricksvatten och vatten till matlagning varje dag. Många fyller också på vattenflaskor som de sedan placerar kylskåpet. Detta är den vanligaste storleken som konsumenter köper.

Sist men inte minst finns det dunkar på 40 eller 50 liter som är väldigt stora, och passar bäst för större familjer eller att använda i husvagnen. Dessutom är detta volymen som de flesta inom prepping köper för att stapla i sitt hem och därmed förbereda sig själva för sämre tider. Dessa volymer är dock väldigt ovanliga.

Stapelbar

Ska du köpa många vattendunkar och förvara dem i ditt hem? Då finns det vissa modeller som är stapelbara. Detta ger dig möjlighet att spara väldigt mycket plats eftersom de har en design som möjliggör att det går att stapla på höjden. På så vis kan du förvara många dunkar på samma yta.

Bärhandtag

Den sista faktorn vi vill informera dig om är bärhandtag. Detta är viktigt då vattendunkar väger väldigt mycket när de är fulla, och det är extremt tröttsamt att bära dem utan handtag. Därför ska du se till att välja en dunk med bärhandtag.

För bästa grepp ska du leta efter ett handtag som har en räfflad yta. På så vis blir det lättare att bära om du blir svettig om handen.

Så håller du vattnet rent i din vattendunk

Vad du väljer för vattendunk är ett av de viktigaste besluten, men det är inte hela historien. Frågan är huruvida vattnet håller sig friskt över lång tid. Trots att du väljer en livsmedelsgodkänd och BPA-fri dunk så kommer det inte vara säkert att inte plastpartiklar lossnar efter några månader. Då måste du försöka hålla vattnet rent, och detta gör du med vattenreningstabletter.

Detta är väldigt viktigt att tänka på, och det finns vattenreningstabletter som gör att vattnet håller sig friskare längre. Dessa är superlätta att använda och du slipper vatten med en smak av plast.

Det finns olika tabletter på marknaden, men vattenreningstabletterna från Aquamira är några av de mest populära just nu. Dessa fungerar på så sätt att de dödar bakterier och vattenburna virus samtidigt som de tar bort eventuell smak av klor.

En förpackning innehåller 60 st, och räcker i en vattendunk på 7,5 liter i 5 år. Det betyder vattenreningstabletterna kostar cirka 0,2 kronor per dag och per person.

Är du nojig över plastpartiklar i vattendunken är detta en självklarhet att komplettera ditt köp med.

Se upp med billiga vattendunkar

När det gäller vattendunkar så finns det en väldigt stor variation vad gäller pris. Du kan få tag i dunkar för under en femtiolapp, medan andra kostar runt 500 kronor styck.

Dock ska du inte förväxla detta med kvalitén på dunkarna. Det är väldigt viktigt att välja en dunk av bra kvalité, eftersom de flesta billiga vattendunkar inte är livsmedelsgodkända. Detta innebär att vattnet som förvaras i dunken lätt kan bli smittat av några skadliga bakterier från dunkens material, och du kan därför bli sjuk om du dricker vattnet från en sådan dunk.

Så se upp med billiga modeller!

Nackdelar med vattendunkar

Vissa typer av vattendunkar är behäftade med flera nackdelar, och det är viktigt att tänka på dessa innan du köper. Så läs nedanstående nackdelar väldigt noggrant.

 • Väger väldigt mycket: När dunkarna är fulla med vatten är de extremt tunga vilket gör dem väldigt svåra att bära.
 • Skadliga kemikalier från plast: De flesta dunkar är som sagt gjorda av plast, och dessa kan släppa ifrån sig skadliga kemikalier i vattnet. Detta är väldigt farligt för din hälsa, och det är därför viktigt att välja en livsmedelsgodkänd vattendunk av bra kvalité.

Fördelar med vattendunkar

 • De är väldigt billiga, och du kan hitta modeller för under en femtiolapp.
 • De är väldigt lätta att fylla och tömma, och du slipper vatten som smakar plast förutsatt att du köper en kvalitativ dunk och kompletterar med vattenrengöringstabletter.
 • Du har alltid tillgång till rent vatten, och detta är väldigt användbart vid kris eller katastrof, d.v.s. prepping.
 • Det finns vissa dunkar som är stapelbara vilket sparar väldigt mycket utrymme i din bostad.
 • En vattendunk är väldigt enkel att använda, och det är väldigt lätt att tappa vatten från behållaren förutsatt att du har en kran.
 • Hopfällbara dunkar är supersmidigt om du inte vill att de ska ta mycket plats när de är tomma.

Hur lång hållbarhet har en vattendunk?

vattendunk långtidsförvaring

En vattendunk som är livsmedelsgodkänd och BPA-fri kan hålla i många år, men vattnet i en vattendunk har bara en hållbarhet på cirka 6 månader.  Därefter börjar vattnet bli odrickbart och kan i värsta fall innehålla bakterier som är skadliga för hälsan. Vi rekommenderar alltså att man byter eller dricker upp vatten i en vattendunk minst 6 månader efter köpet. Eftersom många köper dunkar för långtidsförvaring är detta är extremt viktigt att känna till.

Är en vattendunk bra för prepping inför krisberedskap?

En vattendunk är en väldigt bra förberedelse inför kris eller katastrof. I de flesta situationer innebär det att du har tillgång till rent vatten när hyllorna gapar tomma i livsmedelsbutikerna. Du bör dock komma ihåg att vattnet bara är hållbart i cirka 6 månader, så planera ditt förråd därefter.

Du bör också välja stapelbara dunkar om du vill spara så mycket utrymme som möjligt.

Används vattendunkar i husvagnar och på camping?

Ja, vattendunkar är väldigt vanliga i husvagnar och på camping. De flesta husvagnsägare har en dunk som de fyller på varannan dag. Dessa dunkar har alltid en vridbar kran så det är lätt att tappa vattnet från behållaren.

Slutsats

Sammanfattningsvis är vattendunkar väldigt användbara och praktiska som alla borde ha i sitt hem. Dessa kan du använda till ditt vardagliga vattenintag och till vatten för matlagning, men även som prepping inför kris. Vi rekommenderar dock att du väljer en dunk av bra kvalité och som är livsmedelsgodkänd, så vattnet i din dunk håller sig rent och friskt längre.

Glöm för guds skull att hållbarheten på vattnet endast är 6 månader. Så du måste verkligen hålla koll på bäst före-datumet. Du kan dock använda vattenreningstabletter som håller vattnet fräschare under en längre period.

Avslutningsvis vill vi tipsa om att de bästa vattendunkarna är försedda med en kran. På så vis blir det lättare att tappa vattnet.

Nu hoppas vi att du vet allt du behöver veta om denna fantastiska produkt! Stort lycka till i ditt val!


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.