HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Vattentät ryggsäck bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Sealline Daypack Dry 26 L
Bäst-i-test 2024

Vattentät ryggsäck bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Sealline Daypack Dry 26 L

Sealline Daypack Dry 26 L
 • Bästa vattentäta ryggsäcken 2024
 • 100% vattentät med svetsade sömmar
 • QuickClip-stängning
 • Vadderade axelband och rygg
 • Ventilerad rygg
 • Avtagbart midjebälte
 • Vadderat fack för laptop
 • Intern meshficka med dragkedja
 • Plats för clip-on-accessoarer
 • Reflexer
 • Ljus interiör gör det enkelt att se innehållet
 

2. Rapid Drypack 26 L

Rapid Drypack 26 L
 • Vikt: 760 gram
 • Volym: 26 liter
 • Material: 420D nylon med TPU-laminerad insida
 • Designad för vattensport men funkar för allt möjligt
 • Rullöppning
 • Värdefack
 • Ergonomisk ryggdel
 • Vätskesystem
 • Bröstrem och midjerem
 

3. Sea to summit Daypack 22 L

Sea to summit Daypack 22 L
 • Volym: 22 L
 • Vikt 110 g
 • Material: Ultra-Sil Cordura Nylon med PU-beläggning
 • Ultralätt och lätt att packa
 • Dubbelsydda sömmar
 • Elastiskt kompressionssnörningssystem
 • Förstärkta axelremmar
Innehåll [ visa ]

Bästa vattentäta ryggsäcken 2024

Det finns egentligen ingen anledning till varför du inte bör använda en vattentät ryggsäck. På så sätt är du ju alltid förberedd på att det ska börja regna, och du slipper ta skydd under ett träd eller en byggnad. Dessutom är det väldigt skönt att slippa orostankar på om något i ryggsäcken gått sönder på grund av regnet.

Oavsett om du ska cykla, fiska, löpning, vandra, klättra eller åka långfärdsskridskor kommer en vattentät ryggsäck komma väl till pass. Därför kommer vi i denna artikel lista de bästa modellerna så du lättare kan göra ditt val.

vattentät ryggsäck bäst i test

Vattentät ryggsäck – Köpguide – Detta ska du tänka på

Innan du lägger vantarna på en vattentät ryggsäck ska du vara medveten om några saker. För det första måste du tänka på om den ska vara försedd med en rullöppning, s.k. rolltop. För det andra är det en enorm fördel om den har ett nät vid ryggen för ventilation så det inte blir så varmt.

Men det finns betydligt mer att tänka på än detta. Därför har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du bör ha i åtanke innan ditt köp.

Volym – 30 liter är vanligast

Det första du ska tänka på är såklart volymen på din vattentäta ryggsäck. Detta är en viktig faktor eftersom du inte vill att den ska vara för liten och trång, men samtidigt inte heller för stor och otymplig. De flesta modeller har en volym som ligger på mellan 20 och 40 liter, där 30 är vanligast.

Det värsta du kan göra är att köpa en modell som är för liten och som därmed inte kommer tillfredsställa alla dina behov. Därför rekommenderar vi att välja en vattentät ryggsäck som minst har en volym på mellan 30, eftersom man då kan packa lite av varje och fortfarande inte kommer över en vikt på 5 kg.

Material – Cordura är det bästa

Det finns olika sorters material som vattentäta ryggsäckar är tillverkade i. Cordura är vad vi anser vara det bästa, eftersom det är vattenavvisande och väldigt tåligt mot slitage. Dessutom andas materialet väl. Vidare är Cordura vattenavvisande på ett alldeles speciellt sätt då de använder en innovativ teknologi..

Det finns även de som är tillverkade i PVC-fri Nylon, som är vattenavvisande på ett annat sätt. Dessa är väldigt tåliga och vattenavvisande, men andas inte lika väl.

Vidare kan du välja finns en vattentät ryggsäck som är tillverkat i vad som kallas för ”PU-laminerat tyg”. Detta är ett mycket tåligt material, och de är billiga, men vattentätheten är inte lika bra.

Mot bakgrund av detta måste du i regel gör an avvägning mellan hur pass vattentät den är, och hur bra materialet andas. De bästa modellerna gör båda sakerna på ett förträffligt sätt, medan de billigare ryggsäckarna alltid har en kompromiss.

Rolltop / Rullöppning

rolltop ryggsäck vattentät

När du väljer vattentät ryggsäck är en viktig faktor att titta på om den har rolltop, d.v.s. en rullöppning, eller inte. Detta är viktigt då det ökar vattentätheten, och du kan dessutom packa ryggsäcken på ett något annat sätt. En rullöppning innebär helt enkelt att du inte stänger ryggan med en traditionell dragkedja, utan att du – som namnet antyder – rullar ihop den översta delen.

Rolltop är vad vi anser vara den bästa lösningen för vattentäthet, och de är väldigt tåliga. Rullöppningen är således en väldigt viktig faktor i ditt val.

Plats för dator

Idag använder de flesta en vattentät ryggsäck även för vardagsbruk, och då är det viktigt att välja en modell som har gott om plats för en dator. Detta är viktigt eftersom alla inte har laptopfodral som är vattentäta. Men även för att det är smidigare att slippa ha ett fodral till laptopen och istället använda ryggsäcken.

Glöm inte att kontrollera antalet tum för väskan, då du behöver minst 15 tum för att laptopen ska få plats. Dessutom ska väskan ha ett vadderat fack för datorn, så att den inte kan gå sönder om du tappar väskan eller liknande.

Tips: Läs vår artikel om laptop ryggsäckar om du vill ha mer information om datorryggsäckar.

Säkerhetsficka

Ytterligare en faktor av vikt vid ditt köp av vattentät ryggsäck är om den har en säkerhetsficka eller ej. Det är viktigt att du väljer en modell som har en sådan, då detta är avsevärt säkrare än om du inte har en.

En säkerhetsficka är en liten ficka med dragkedja, och den är gjord för att du ska kunna förvara värdefulla saker som ditt pass, kreditkort, mobil och pengar. Vi poängterar denna aspekten eftersom du inte vill att någon ska kunna ta dina värdesaker ifrån dig utan att du märker det, t.ex. när du går på en vältrafikerad gata där det vimlar av folk.

Det finns alldeles för många skräckhistorier och folk som fått sina värdesaker bestulna för att det är på tok för lätt att ta sig in i ryggsäcken. Således är det absolut grundläggande att du väljer en vattentät ryggsäck med säkerhetsfack!

Nät vid ryggen för ultimat ventilation

För att det inte ska bli för varmt vid ryggen är det viktigt att vattentäta ryggsäckar har ventilation vid ryggen. Detta är viktigt eftersom det under sommaren, eller under vandringen, blir väldigt varmt och då kan man lätt bli våt av svett över hela ryggpartiet – något som är obekvämt och ohygieniskt.

Därför är det viktigt att en modell som har ventilation vid ryggen i form av ett nät, och även gott om fickor så du kan förvara vattenflaskan vid sidan av kroppen. Detta minskar risken för att värmen ackumuleras vid ryggen, och du blir inte lika snabbt varm.

Passform

Nåt du inte får glömma är passformen. Det är viktigt att ryggsäcken har en väl tillpassad och väl genomtänkt design, för att den ska sitta bekvämt på ryggen.

Dessutom är det viktigt att vattentäta ryggsäckar har vadderade och justerbara axelremmar, för att ge dig stöd vid långa vandringar eller vid andra aktiviteter.

Men framförallt är det viktigt att du testar ryggsäcken innan du köper den. Detta är något som är svårt när man handlar online trots att du alltid kan göra ett byte eller en retur. Men vi rekommenderar att du faktiskt besöker en fysisk butik på väg hem från jobbet eller liknande, så du vet exakt hur en viss rygga passar just din kroppsform.

Observera att passformen också skiljer sig ordentligt från män till kvinnor.

Avtagbar ficka

Om du vandrar ofta är det viktigt att vattentäta ryggsäckar har en avtagbar ficka. På så sätt kan du lätt kan ta den med dig när du går på toaletten.

En avtagbar ficka är således smidig för att du inte ska behöva ta av dig hela väskan, om du bara vill ha tillgång till t.ex. nycklarna eller en karta.

Vikt

Som alltid med ryggsäckar av olika typer så är vikten också viktig. Det är många som tror att det inte har så stor betydelse. Men faktum är att vikten efter ett par timmars vandring kommer kännas betydligt mer. Och därför avråder vi dig från att köpa vattentäta ryggsäckar som väger mer än 1,5 kg.

Detta beror även på att packningen kommer göra att vikten snabbt skjuter i taket. Sålunda måste du välja en så lätt rygga som möjligt, så att packningen inte kommer göra den alltför tung.

bästa vattentäta ryggsäcken

Fördelar med vattentät ryggsäck

 • Slipp oroa dig över att innehållet ska bli blött: Den huvudsakliga fördelen, och även den primära anledningen till varför konsumenter väljer att köpa en vattentät ryggsäck, är såklart för att innehållet ska hållas torrt. Detta gör det möjligt för dig att vandra eller jogga i regnigt väder, utan oro för att dina saker ska bli våta. På så vis slipper du all huvudbry som man annars har när man spatserar på stan och ett regnfall plötsligt anländer.
 • De är i regel väldigt bekväma: Vattentäta ryggsäckar är även väldigt sköna och bekväma att använda, så du kan vandra långa sträckor utan att bli trött. Tidigare, bara för några år sedan, var passformen betydligt sämre. Dessutom kunde materialet inte andas på samma sätt, vilket gjorde att de snabbt blev väldigt varma. Men modellerna som säljs numera är både vattenavvisande och andas alldeles utmärkt!
 • De är väldigt slitstarka: Något man också bör tänka på när det kommer till vattentäta ryggsäckar är hållbarheten. Dessa ryggsäckar är i regel väldigt robusta och slitstarka – ofta mycket slittåligare än andra ryggor – så du kan ha dem väldigt länge. Detta är viktigt för miljön, och för din plånbok!

Nackdelar med vattentät ryggsäck

 • De kostar i regel mer än icke vattentäta ryggsäckar: Dessvärre så är dessa typer av ryggsäckar väldigt dyra. Detta beror på att materialet som används helt enkelt kostar mer att importera för fabrikerna, vilket gör att priset går upp för konsumenterna. Kvalitet kostar som bekant mer. Dessutom tillverkas de i små volymer, vilket också bidrar till högre priser.
 • De väger i regel mer än vanliga ryggsäckar: Vattentäta ryggsäckar väger också lite mer på grund av materialsammanställningen. Detta gör att vandringar blir lite tyngre och därmed mer krävande för din rygg. Trots att skillnaden inte är markant så är den likväl märkbar. Speciellt när du använt den under längre tidsperioder.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är vattentäta ryggsäckar väldigt sköna och bekväma att använda, samtidigt som de är väldigt slitstarka. Dessutom kommer du inte behöva oroa dig för om ett hällregn anländer som en oinbjuden gäst under vandringen, cykelturen eller joggingrundan – allt kommer behållas torrt, så länge vattentätheten vid öppningarna är intakt.

Dock har dessa ryggsäckar den nackdelen att de kostar lite mer, väger lite mer och i vissa fall erbjuder en sämre passform vid vandringar.

Glöm inte att läsa vår köpguide ovan så du har koll på allt du behöver tänka på innan ditt köp!


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.