HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Vattenflaska med sugrör bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Vattenflaska med sugrör 0,75...
Bäst-i-test 2023

Vattenflaska med sugrör bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Vattenflaska med sugrör 0,75 L

Vattenflaska med sugrör 0,75 L
 • Gör sig lika bra till jobbet som träningen eller stranden
 • Spillsäker vattenflaska med sugrör
 • Behaglig form som är bekväm i handen
 • Passar majoriteten av kopphållare
 • Försedd med ett handtag som möjliggör upphängning
 • Rymmer 0,75 l
 • Höjd: 23 cm
 • Diameter: 7,5 cm
 

2. Eddy+ Dricksflaska 0,6 L Grå

Eddy+ Dricksflaska 0,6 L Grå
 • Perfekt både till träning och vardag
 • Rymmer 0,6 dl
 • Bra recensioner
 • Slittåligt material
 • Ögla för upphängning
 • Finns i flera färger
 

3. Vattenflaska med sugrör för barn

Vattenflaska med sugrör för barn
 • Bäst vattenflaska med sugrör för barn 2023
 • Inbyggd stängningsmekanism så den inte läcker även om den ligger upp-och-ner i en väska
 • Behaglig och lätt att dricka ifrån
 • Rymmer 4 dl
Nackdelar:
 • Lite dyrt för att vara en dricksflaska för barn
Innehåll [ visa ]

Vattenflaska med sugrör

En vattenflaska med sugrör är det bästa alternativet för både vuxna och barn. Orsaken är att det finns forskning som visar att man dricker mer vatten om vattenflaskan är utrustad med ett sugrör. Och eftersom de flesta dricker på tok för lite vatten i genomsnitt, är detta ett utmärkt val för att korrigera detta. Dessutom förbättras hälsan mångfalt genom att dricka mer vatten, bland annat ökar matsmältningen samtidigt som det minskar riskerna för huvudvärk.

Vidare är en vattenflaska med sugrör bra utifrån ett miljöperspektiv, eftersom du slipper använda engångssugrör vilket är katastrofalt för miljön. Men framförallt tycker barn att det är roligare att dricka från sugrör än direkt från flaskan. Så om du har svårt för barn att få i sig rätt mängd vatten är detta ett förträffligt alternativ. Därtill går det att gravera namn på vattenflaskan – något som är perfekt när barn ska ta med den till skolan eller fotbollsträningen.

När du tränar på gym eller är ute på en joggingrunda är en vattenflaska med sugrör också bra eftersom du slipper skruva upp en kork varje gång du ska dricka. Dock är utbudet brett och det är svårt för många att veta vad de ska tänka på innan köpet. Därför har vi skrivit en köpguide som beskriver allt du behöver veta. Börja med att förkovra dig nedan för att sedan välja den vattenflaska som passar dig bäst från topplistan högst upp på sidan.

Vattenflaska med sugrör för vuxna

Är du vuxen och behöver ett alternativ till engångsflaskor ska du överväga att köpa en vattenflaska med sugrör. De flesta använder idag en vattenflaska på både arbetet och på gymmet. Eftersom den används så mycket blir det snabbt irriterande att hela tiden behöva skruva upp korken. Men genom att använda en vattenflaska med sugrör istället så slipper du detta. Allt du behöver göra är att suga på sugröret medan du lutar flaskan uppåt. På så vis är det både lättare och snabbare att dricka med.

vattenflaska med sugrör vuxen

Men den största fördelen kommer till uttryck när du ägnar dig åt intensiv träning. Låt oss säga att du springer på löpbandet eller stakar på en stakmaskin, så är det enerverande att behöva skruva upp en kork varje gång man vill dricka vatten. Därtill är det försvinnande lätt att spilla vatten över träningsmaskinerna. Genom att använda en vattenflaska med sugrör behöver du bara föra sugröret mot munnen och dricka. Därmed slipper du både korken spillrisken.

 • Slipp skruva upp korken varje gång du ska ta en klunk.
 • Perfekt för träning.

Vattenflaska med sugrör för barn

En vattenflaska med sugrör för barn behöver inte vara lika stor som för en vuxen. Barn behöver helt enkelt dricka mindre på grund av kroppsstorleken. Däremot finns det fall när även barn behöver en större flaska, t.ex. när de ska på läger eller på en campingresa. Därför rekommenderar vi att köpa två olika storlekar: en som är 0,50 liter och en som rymmer 1 liter. På så vis har barnet två val beroende på aktivitet.

Vidare tycker barn det är roligt med en vattenflaska med sugrör som har sitt namn ingraverat. Detta är lite dyrare men gör att barnet lätt kan särskilja sin vattenflaska från andras. Därtill värderar dem flaskan högre och tar följaktligen hand om den bättre, om det står barnets namn på den.

vattenflaska med sugrör barn

Ytterligare en rekommendation är att köpa en modell i roligare färger, och inte en tråkig genomskinlig eller svart flaska. Välj istället en variant med ett roligt mönster eller ett spännande motiv.

Samtliga ovanstående faktorer gör att barnet kommer tycka det är roligt att dricka mer vatten.

 • Barn tycker det är roligare med namnet graverat på flaskan.
 • Välj en modell med ett roligt motiv eller mönster.

Så väljer du vattenflaska med sugrör

Innan du köper en vattenflaska med sugrör måste du ha några specifika saker i åtanke. För det första måste du välja rätt storlek mellan 0,50 l, 0,75 och 1 liter. För det andra ska du välja material mellan plast, stål och metall. För det tredje ska du se till att gravera in ditt namn om du vill särskilja din flaska från andras. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

Storlek

När du ska köpa en vattenflaska med sugrör så är storleken på flaskan otroligt viktig. Storleken bestämmer nämligen hur mycket vätska som kan fyllas i flaskan. Men den definierar också hur stor och tung flaskan är när den väl är fylld.

För trots att de flesta är av uppfattningen att ju större vattenflaska man köper desto bättre, är det faktiskt ett problem om den är för tung. Ponera att du befinner dig på en joggingrunda och har en 2-liters flaska i ryggsäcken, då kommer det sinka dig ordentligt om du har den fylld till bredden. Därför är det inte helt lätt att välja rätt storlek.

Vad du ska tänka på är vad du ämnar använda vattenflaskan med sugrör till; ska du endast använda den på jobbet så bör du välja minst en 1-litersflaska. Men ska du ta med den till joggingrundan så rekommenderar vi 0,75 L, eller i vissa fall 0,50 L. På så vis tar den varken så mycket plats och väger inte för mycket heller. Utifrån detta kan du räkna ut att vattenflaskor för barn bör vara mindre för smidighetens skull.

Den vanligaste storleken som konsumenter väljer att köpa är 1 liter. Men du ska som sagt utgå ifrån hur du ämnar använda flaskan. Alternativt kan du köpa ett par stycken i olika storlekar.

 • Välj storlek utifrån användningsområde.
 • Det är smart att köpa en liten och en stor flaska för olika aktiviteter.

Material

Ytterligare en angelägen faktor är materialet på en vattenflaska med sugrör. Här finns det primärt tre material att välja mellan: metall, stål eller plast. Modellerna som är tillverkade av stål och metall är extremt robusta, slittåliga och därmed lång livslängd. Själv hade jag en modell i stål som höll i över 3 år innan den gick sönder. Däremot kostar dessa modellerna betydligt mer, och i vissa fall är det helt onödigt och således pengar kastade i sjön. Så tänk efter om det är något du verkligen behöver.

Plast å andra sidan, är ett betydligt billigare material än metall och stål. Dessutom är det mer lättillgängligt vilket gör att utbudet är bredare. Dock är plast ett material som inte är lika slittåligt, varför de tenderar att gå sönder fortare. Men å andra sidan är plast avsevärt billigare vilket gör att du kan köpa en ny vattenflaska med sugrör som ersätter den som gått sönder. Därutöver väger plastflaskorna mindre vilket också är en fördel.

Om du väljer en modell av plast måste du säkerställa att den är BPA-fri. BPA betyder Bisfenol A och är en substans som används i många plastprodukter för att göra dem hårdare och sålunda tåligare mot stötar. Nackdelen med Bisfenol A är att det är hormonstörande. Detta är direkt farligt om du får in det i stora mängder och kan i vissa fall leda till hjärnstörningar och att risken för bröstcancer ökar. Därför måste du vara extremt vaksam när du köper en vattenflaska med sugrör, så du inte väljer en billig modell tillverkad av Bisfenol A.

 • Välj mellan metall, stål och plast.
 • Plast är billigare medan stål och plast är mer slittåliga.
 • Väljer du plast så se till att vattenflaskan är BPA-fri (Utan Bisfenol A).

Namn ingraverat

Ska du köpa en vattenflaska med sugrör för barn så ska du fundera på om en namngravering är på sin plats. Det är nämligen så att flera återförsäljare erbjuder att gravera namnet på flaskan. På så vis kan skolan särskilja på barnens vattenflaskor. Men detta bidrar även till att barnet känner ett större ägandeskap och tar hand om flaskan bättre. Dessutom tenderar de att dricka mer vatten – något som givetvis är briljant.

Trots att det kostar för att få barnets namn ingraverat är det något du som förälder ska fundera på.

 • Barn som får en vattenflaska med sitt namn på, tenderar att dricka mer vatten.

vattenflaska med sugrör namn

Resistens mot lukt, fläckar och att spricka

Har du nån gång använt en vattenflaska med sugrör under en lång tidsperiod så vet du att den kan börja lukta. Detta är något som många inte är medvetna om, men plast exempelvis är ett material som vittrar sönder efter ett tag, vilket gör att små partiklar lösgörs från insidan av vattenflaskan och blandas med vattnet, vilket är orsaken till  plastsmaken.

För att förhindra att detta sker så måste du välja en flaska som uttryckligen är resistent mot lukt. Detta är något som anges i produktbeskrivningen, och gör det inte det så ska du kontakta återförsäljaren innan du genomför din beställning.

Förutom att den ska vara resistent mot lukt så ska den också vara  skyddad mot fläckar och motstå sprickor – vilket också anges i produktbeskrivningen.

 • Säkerställ att flaskan är resistent mot lukt, fläckar och att spricka.

Bärhandtag

Detta är en faktor som inte är lika viktig som de ovan nämnda, men likväl nog viktig att belysa, nämligen bärhandtaget. Detta bärhandtag består oftast av en större ögla högst upp eller på sidan av flaskan. På så vis kan du enkelt hänga fast din vattenflaska med sugrör på en väska, eller helt enkelt hålla den med ett par fingrar. Ett bärhandtag är absolut inget krav men definitivt något som underlättar användningen.

Spillsäker

Funderar du på att köpa en billig vattenflaska med sugrör så ska du tänka om. Orsaken är att de billigare modellerna ofta saknar en spillsäker bettventil. Detta innebär att flaskan inte är läckagesäker vilket i sin tur kan leda till att vatten sakteliga sipprar ut från flaskan – något som är förödande om du har böcker eller teknik i väskan. Därför ska du hellre köpa en dyrare modell eller i alla fall dubbelkolla produktbeskrivningen för att säkerställa att flaskan du ämnar köpa faktiskt är spillsäker.

 • Vattenflaskan ska vara läckagesäker samt ha en spillsäker bettventil.

Värmebegränsning

Somliga vattenflaskor med sugrör går att använda med både kall och varm dryck. Dessa ska inte klassificeras som termosar eftersom en termos tål extremt höga temperaturer. Men det finns de facto flera vattenflaskor som tål varm vätska upp till 40 grader. Därmed kan du fylla flaskan med vatten när du ska träna, och kaffe när du ska ut på tur. På så sätt får du en dubbelanvändning vilket många tycker är mycket praktiskt.

Dock måste du verkligen kolla exakt hur många grader som vattenflaskan tål. Annars kommer den garanterat spricka, och då är det väldigt farligt om du får vätskan över din kropp. Så var extra försiktig om du väljer en vattenflaska med sugrör som har kapacitet för varma drycker.

 • Det finns särskilda flaskor som tål värme upp till en viss gräns – perfekt för dig som vill använda den som termos och vattenflaska.

Så rengör du en vattenflaska med sugrör

För att öka livslängden på din vattenflaska med sugrör så ska du rengöra den med jämna mellanrum. Antingen rengör du den för hand med diskmedel och diskborste, eller så ställer du in den i diskmaskinen. Dock är det långt ifrån alla flaskor som tål maskindisk, så det måste du säkerställa först.

Om du inte rengör flaskan så kommer bakteriebildningen att öka fortare än kvickt. Detta leder till att vattnet ger en fadd smak i munnen, så se till att rengöra den så ofta som möjligt för att den ska bibehålla sin kvalitet. Om det finns möjlighet att lösgöra sugröret så ska du göra det och diska detta för sig.

 • Kontrollera att flaskan går att maskindiska, annars måste du göra det för hand.

vattenflaska med sugrör

Fördelar med vattenflaska med sugrör

Visste du att en vattenflaska med sugrör minskar den negativa miljöpåverkan? Eller att den är lättare att dricka från eftersom du slipper öppna en skruvkork? Lär dig mer om alla de mest påtagliga fördelarna genom att läsa listan nedan:

 • Återanvändbar
  Traditionellt sett köper de flesta en plastflaska med vatten när de är törstiga. När den väl är urdrucken kastas den i soporna. Fastän detta inte är ett problem i sig, blir det ett allvarligt miljöproblem om miljontals människor gör samma sak – vilket är det som sker. Därför är det en högst påtaglig fördel om du köper en vattenflaska med sugrör eftersom den är återanvändbar. Således bidrar du inte till en negativ miljöpåverkan.
 • Lättare att dricka ifrån
  En vattenflaska med sugrör inbjuder till att dricka vatten eftersom du slipper skruva bort ett lock för att komma åt innehållet. Dessutom är det lättare att dricka från flaskan om du är ute och joggar och snabbt behöver ett par klunkar. Men framförallt frestar sugröret barn att dricka mer vatten.
 • Svårare att spilla
  Har du någon gång försökt att snabbt dricka vatten från en flaska vet du hur lätt det är att spilla. Tack vare sugröret så är det i princip omöjligt att spilla vatten medan du dricker. Således är den perfekt att använda trots att du sitter i exklusiva möbler eller dricker ovanför tangentbordet.

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.